Să ne imaginăm viitorul!
În timpul unor etape importante de dezvoltare din viața copiilor și adolescenților, atât părinții cât și profesorii sunt cei care le asigură nevoile de a le fi alături, de a-i ocroti, de a-i iubi necondiţionat, de a-i accepta aşa cum sunt, de a le fi aproape, de a-i educa, de a-i inţelege şi susţine, de a-i ajuta să iși găsească propriul drum.
În plus adolescenții au nevoie să ii pregătim pentru acel moment din viitor în care adulții nu vor mai fi în spatele lor să îi ocrotească, moment important in care ei au nevoie să fie încurajați, îndrumați și sprijiniți.
Atunci când ne imaginăm viitorul, ne gândim de fapt la propriile dorinţe. Pentru unii, viitorul nu este clar definit, e ca o nebuloasă în care absolut orice este posibil. Pentru alţii, însă, viitorul este locul în care planurile lor se vor materializa.
Vă propun un exercitiu la care pot participa elevi de cls aVIIIa – aXIIa.
Acest exercițiu ii ajută să iși creeze o imagine cât mai clară a ceea ce iși doresc să devină în viitor; această imagine poate fi forţa călăuzitoare care ii va îndrepta spre realizarea dorințelor lor. Exercițiul este asemeni unei călătorii în viitor.
Imaginează-ți cum ai vrea să arăți din punct de vedere fizic la 24 de ani (am considerat că 24 de ani este o vârstă potrivită). Conturează felul în care vei arăta pe o coala de hârtie și descrie ce vei face pentru a ajunge așa cum iți dorești.
Pe o altă coală de hârtie scrie în partea de sus meseria pe care vrei să o ai la vârsta de 24 de ani. Pentru a ajunge să faci respectiva meserie, trebuie să te pregătești din timp.
Imaginează-ți că, momentul prezent este în josul foii, iar în partea de sus este viitorul. În spaţiul gol vei scrie care sunt paşii pe care trebuie să ii faci pentru a avea respectiva meserie. Paşii nu trebuie scrişi neapărat într-o ordine anume (exemplu “să intru la facultatea de medicina”,“să intru la liceu, profil uman”,“să învăţ mai bine la biologie”,“să fac multe teste”, “să vorbesc cu un profesor despre intenţiile mele”, etc). Ulterior ordonezi acești pași din punct de vedere cronologic. De asemenea poți adăuga.
Fă-ți o planificare cât mai detaliată a paşilor pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți indeplini visul de a avea acea meserie. Acesta reprezintă parcursul educațional.
Pe altă foaie, scrie ce realizări importante vei avea atunci.
După ce ți-ai conturat felul în care vei arăta, ce meserie vei avea, ce realizări importante vei avea, structurează-ți o imagine cât mai detaliată a ta în viitor, alege-ți singur ce, unde, şi cum ai vrea să fie și răspunde la următoarele intrebări:
Cum crezi că va fi viaţa ta atunci?
Unde vei trăi, in ce oraș, în ce țară?
Ce anume vei lucra, ce job vei avea și unde?
Ce salariu speri să ai?
Ce vei face cu acești bani, pe ce îi vei cheltui?
Iți vei întemeia o familie? Cum va arăta familia ta?
Ce persoane vor fi în jurul tău?
Cum va fi viața ta socială?
Cum va arăta casa ta?
Ce mașină iți vei cumpăra?
Ce hobby-uri vei avea?
Imaginează-ți cum va fi o zi obişnuită din viaţa ta.
Cât esti de mulţumit de felul în care ți-ai imaginat că va fi viitorul tău? Dacă este un aspect care te nemulţumeşte, corectează-l, astfel încât până la urmă să rezulte o imagine de care ești complet mulţumit.
Cum te simți când te gândești la viitorul tău?
Ce ar trebui să faci pentru ca viitorul tău să fie cel pe care ți-l dorești?
Cine te poate ajuta ?
Astfel, din aproape în aproape, iți poți crea o planificare a viitorului. Indiferent cât de detaliaţi sau nu sunt paşii spre viitor, vei avea de invățat din acest exercițiu. În etapa în care vei planifica pas cu pas ce ai de făcut, tu de fapt înveți să îți creezi o strategie de viitor. În timp, această strategie poate fi modificată, îmbogățită, chiar regândită. Oricând poți să modifici pașii la care te-ai gândit acum.
Acest exercițiu de dezvoltare personală poate fi folosit pentru adolescenţi ca o metodă de orientare școlară și profesională cât și de carieră.
În acest caz, este important ca imaginea construită în viitor să fie realistă, pentru că altfel adolescentul nu se va motiva să o atingă. De asemenea, adolescenţii au o nevoie mai mare de a construi planuri concrete, realiste, posibil de atins, aşadar etapa de planificare trebuie să fie cât mai detaliată.
Vă doresc succes pentru ca peste ani și ani să puteți privi inapoi și să spuneți “Am fost un om împlinit și fericit!”.