Inteligența Emoțională a Copiilor
Inteligența emoțională și emoțiile, sunt o necesitate pentru fiecare om. Emoțiile ne orienteaza acțiunile și interacțiunile noastre: când ne e bine emoțional, e de bine; când ne e rău emoțional, ceva nu e in regula. Copiii au nevoie de multă îndrumare în sensul dezvoltarii inteligentei emotionale, părinții fiind modelele cele mai importante.
Potrivit studiilor recente, EQ este mai importantă în dobândirea succesului decât inteligența cognitivă. In mod normal trebuie să existe un echilibru între cele două forme de inteligență. Părinții și profesorii pot contribui semnificativ la dezvoltarea EQ la copii. EQ este o formă de inteligență care nu se poate dezvolta doar teoretic, copilul are nevoie ca adultul să-i fie alături atunci când cel mic este copleșit de emoții. Cred că e un mare câștig, prezența unui adult care-și stăpânește bine, echilibrat și conștient emoțiile și-l poate învăța asta și pe copilul lui. Un adult cu un EQ scăzut va avea dificultăți în a cultiva EQ la copii. Mare parte din abilitățile de EQ se cultivă în perioada de preșcolaritate.
Copiii cu EQ dezvoltă relații mai consistente și interacționează dând dovadă de mai multă empatie. Emoțiile ne ajută să ne racordăm mai bine și mai autentic unii la alții, să interceptăm mai ușor și mai natural ce se întâmplă cu celălalt și să ne plasăm pe aceeași lungime de undă cu el chiar si in prezenta unei emoții care ne și blochează în direcția asta, frustrarea, care, de obicei ne deconectează, sau chiar ne poate întoarce împotriva celor care o duc mai bine ca noi. Aici ar trebui însă să intervină EQ.
E falsa ipoteza ca EQ presupune ca copilul sau adolescentul să simtă doar emoții pozitive. EQ presupune ca un om, mic sau mare, să știe să jongleze cu emoțiile lui și ale celorlalți. EQ înseamnă să conștientizezi când nu ești bine emoțional, dar și când ești bine. În prima situație – ca să faci ceva să-ți fie mai bine. În a doua – ca să întărești zona de bine, de împlinire personală.
Un copil cu nivel crescut de EQ își poate controla emoțiile. Cred că marele avantaj e că le poate identifica, le poate exprima și apoi, eventual, regla. Contează și vârsta, capacitatea lui emoțională variază în funcție de asta.
Să ne îngrijim de EQ-ul copiilor noștri înseamnă să le facem un dar pentru viitor.
E ceva ce stă în puterile noastre.