Profesor vizibil, profesor invizibil. Portret de dascăl
Profesor consilier școlar, Psiholog Teodora Mihăilescu
“A fi dascăl este o profesie de vocație”
De regulă alegem să urmăm o carieră didactică având în minte imaginea dascălilor noștri care și-au pus amprenta pe viețile noastre în timpul parcursului nostru școlar. Toți ni-i amintim cu nostalgie și apreciere și încercăm pe cât putem să rămânem prezenți peste ani în memoria elevilor noștri, la fel ca ei. Dacă reușim sau nu acest lucru, numai timpul poate să decidă.
A fi un profesor vizibil nu înseamnă numai să deții competențe didactice, ci și o latură umană care să transmită elevilor capacitățile tale empatice și sociale. Astfel că nu este de ajuns să le transmiți informații specifice materiei predate pentru a fi într-adevăr un profesor apreciat de către elevi. Important este să ai abilitatatea de a capta încrederea grupului de elevi, de a-i înțelege și asculta cu atenție, de a fi pe acceași frecvență cu lumea lor și, nu în ultimul rând, de a fi un model pentru ei, și acest lucru nu este imposibil. Numai acel profesor care reușește, va fi perfect vizibil.
Trebuie să recunoaștem că astfel de exemple sunt din ce in ce mai rare, din păcate, și aceasta deoarece în cele mai multe cazuri, persoana care se hotărăște să devină profesor, ia decizia pentru o carieră în învățământ din rațiuni pur practice și nu din vocație, cum ar fi ideal.
Un profesor vizibil este acela care poate modela mintea tinerilor predându-le într-o modalitate creativă care să le stârnească interesul. Modul în care acesta comunică cu elevii săi este esențial, iar rezultatele se vor observa imediat. Este important ca profesor să poți stabili o relație deschisă, bazată pe comunicare, respect reciproc si atașament. Dragostea pentru copii și empatia sunt laturi extrem de importante la un profesor, iar atitudinea acestuia prin care le arată elevilor săi dragoste, respect și înțelegere va pune amprenta asupra relațiilor în clasa de elevi.
Elevii care iși iubesc profesorul, vor iubi și materia pe care acesta o predă, și invers, dacă un profesor se face detestat de către elevi, aceștia vor ajunge să urască și materia asociată cu persoana acelui profesor!
Talentul oratoric cu care profesorul știe să prezinte informația, dar și tonalitatea și măiestria pedagogică vor capta în mod vizibil atenția elevului. Când un profesor va ajunge să dicteze lecția pe un ton monoton și plictisitor, atunci el cu siguranță va deveni invizibil pentru elevii săi!
În concluzie, un profesor vizibil deține un stil pedagogic propriu, care ține cont de nevoile elevilor, nevoia de afecțiune, de securitate și de apreciere - stimă de sine - pentru o dezvoltare în armonie a viitorului adult. El are capacitatea de a relaționa nu doar cu clasa de elevi, ci și cu fiecare elev în parte.
Un profesor invizibil însă – cum din nefericire sunt mulți – care este nervos și autoritar, care își ignoră elevii și îi ironizează, nu numai că nu va avea rezultate didactice bune, ci va afecta și dezvoltarea personalității copiilor.
Cu atât mai mult, în vreme de pandemie, dascălii trebuie să fie vizibili. Realitatea este că, pe lângă amenințarea directă pe care o reprezintă virusul în sine, pandemia are și multe efecte care ne schimbă modul în care trăim și acest lucru se vede mai ales în comportamentul nostru de zi cu zi.
Emoționalitatea copiilor/elevilor este fragilă și foarte greu de gestionat fără suportul familiei și ajutorul specializat al consilierului școlar care, prin vizibilitate, dând dovadă de înțelegere și empatie îi va ajuta să depășească stările de anxietate, panică, frică, depresie, agresivitate, sentimente de vinovăție, care le pot afecta viața cât și capacitatea de a face față acestei situații.
Consilierul școlar trebuie să fie vizibil! Rolul lui este de a ajuta elevii, parinții și cadrele didactice să adopte o atitudine și o găndire pozitivă, o raportare rațională la realitatea pe care o trăim, suficientă motivație de a merge mai departe în această perioadă marcată de incertitudine, care se prelungește.